...uvařeno s láskou
MENU
- Bezmasé (16)
- Dorty (8)
- Hamburgery (3)
- Hlavní chody (18)
- Hovězí maso (1)
- Jedlé dárky (1)
- Kuřecí maso (4)
- Kvásek (6)
- Luštěniny (2)
- Nakládaná zelenina (1)
- Nápoje (4)
- Pečivo (12)
- Polévky (2)
- Pomazánky (2)
- Ryby (1)
- saláty (1)
- Sladké (45)
- Slané koláče (6)
- Snídaně (14)
- Vánoce (2)
- Večeře (17)
- Velikonoce (4)
SLANÉ PRECLÍKY Z KYNUTÉHO TĚSTA
Můj starší syn si v jedné malé pekárně skoro každý den kupuje slané preclíky a tak mě napadlo zkusit je napodobit doma. Recept jsem hledala různě na internetu, ale žádný mě nijak zvláště nezaujal - proto tenhle můj je kombinací asi tří různých. Asi mají u syna úspěch, protože dnes byl viděn v kuchyni podezřele často a večer už jsem našla jen prázdný talíř bez preclíků.
500 g hladké špaldové mouky
250 ml mléko
60 g máslo
1 žloutek
1 lžička sůl
1 ks sušené droždí ( nebo 25 g čerstvého)
1 ks vejce- na potření preclíků
mák, sezam apod. - na posyp
Těsto si nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba- program příprava těsta.
Pokud pekárnu nevlastníme postupuje takto- droždí smícháme s trochou vlažného mléka a necháme asi 5 minut stát. Ve větší míse smícháme mouku se solí, přidáme rozpuštěné máslo, žloutek, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vypracujeme hladké pružné nelepící se těsto. Necháme cca hodinu a půl nakynout.
Poté těsto rozdělíme cca na 20 ks a z každého vyvalíme tenkou dlouhou "šňůrku", s kterých spleteme preclíky.
Preclíky skládáme na pečícím papírem vyložený plech a zakryjeme utěrkou. Necháme ještě asi 20 minut dokynout na teplém místě.
Každý preclík potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem nebo mákem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.
necháme zcela vychladnout.
Poznámka:
Jsou dva hlavní druhy preclíků - tvrdé a křupavé a nadýchané a měkké.
Chcete-li mít preclíky tvrdé a křupavé, vynechte konečnou fázy kynutí po vytvarování preclíků.
Doba přípravy : více jak 90 minut
Počet porcí : 20 ks
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat