...uvařeno s láskou

...uvařeno s láskou

KŘEHKÝ KOLÁČ S MASCARPONE, JAHODAMI A CHŘESTEM


Dnešní bolestné pro tatínka, který včera při cyklo-závodu havaroval a zároveň obalovač nervů pro mě, protože je to vážně občas s těmi třemi chlapy dost náročné - což mi určitě potvrdí nejedna manželka sportovce a maminka raubířů mužského pohlaví.
Recept na těsto jsem si vypůjčila od Mámy v kuchyni a jejího úžasného špaldového koláče.
Náplní mě zase naopak inspirovali Kluci v akci .



Těsto:
180 g špaldová mouka typ 630 Lídl
120 g máslo
50 g cukr moučka
1 žloutek

Náplň:
200 g mascarpone
250 g tvaroh
50 g cukr moučka
1 ks vanilkový lusk
1/2 ks pomeranč
1 ks vejce
1 ks bílek

5 ks větších jahod
4 ks bílý chřest
1 snítka máty
2 lžíce cukr krystal

Těsto si připravíme smícháním povoleného másla, cukru, žloutku a mouky. Necháme cca 1/2 hodinky odpočnout v lednici. Chřest si oloupeme a uvaříme cca 7 minut ve cukrové vodě s mátou. Scedíme a necháme vychladnout. Dortovou formu ( 24 cm) si vyložíme pečícím papírem a z odleženého těsta vyválíme větší placku, kterou vložíme do formy tak, aby okraje cca 2 cm přesahovali do stran. Je možné i rovnou namačkat těsto do formy. Dno těsta propícháme vidličkou a pečeme v rozpálené troubě na 170 stupňů 5 minut. Náplň si vytvoříme smícháním mascarpone s tvarohem , cukrem, vyškrabaným vanilkovým luskem, šťávou z půlky pomeranče, vajíčka a bílku. Vzniklý krém nalejeme na horké těsto, poklademe rozkrájené jahody a chřest. Pečeme zhruba 30 minut. Necháme zcela vychladit a uchováme koláč v chladu.

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8







Žádné komentáře:

Okomentovat