...uvařeno s láskou

...uvařeno s láskou

DROBENKOVÝ KOLÁČ S TVAROHOVO-RICOTTOVOU NÁPLNÍ


Podobný koláč jsme si už před mnoha lety oblíbili s mým mužem v místní pekárně. Dnes jsem se ho pokusila napodobit doma a pokus vyšel víc jak na výbornou. Navíc jsem se od svých kuchařských kolegyň z naší vařící skupiny dozvěděla, že je to vlastně obdoba klasického Pražského koláče, jen u nás na Moravě se prodává pod názvem drobenkový a proto jsem ho ani pod názvem pražský doteď neznala. No je vidět,že se člověk celý život učí a poznává nové a nové věci. A o tom přece i život je ,ne?



Na koláče:
300 g špaldová mouka Tip 1050 Lídl
50 g cukr krystal
1 ks sušené droždí
0,2 l mléko
0,15 l olej
2 ks žloutky
špetka sůl

zbylý bílek na potření těsta

Drobenka:
150 g polohrubá mouka
100 g cukr moučka
100 g máslo

Náplň:
200 g ricotta
250 g tvaroh polotučný ve vaničce
1ks  smetana na šlehání
30 g cukr moučka

Těsto si nechávám zadělat a vykynout pekárnu na chleba- program příprava těsta. Z vykynutého těsta si vytvořím 10 bochánků (jeden zhruba o hmotnosti 80 g) a rozložím je s dostatečným odstupem na plech vyložený pečícím papírem. Necháme zhruba ještě půl hodiny nakynout.Drobenku si připravíme smícháním-rozmixováním mouky s cukrem a máslem. Nakynuté bochánky potřeme bílkem a hustě zasypeme drobenkou. pečeme při 180 stupních zhruba 15-20 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout.
Náplň si připravíme vyšleháním smetany, přidáme cukr a postupně vmícháme tvaroh s ricottou.
Každý bochánek podélně rozkrojíme a  naplníme větší vrstvou krému. Uchováváme v chladu.

Doba přípravy: více jak 90 minut
Počet porcí : 10 ks






Žádné komentáře:

Okomentovat