...uvařeno s láskou

...uvařeno s láskou

PLNĚNÝ ITALSKÝ CHLÉB


 Focaccia Farcita- plněný italský chléb z pece má jméno odvozené z latinského názvu focus, což znamená pec nebo krb. Tradičně se připravoval na uhlíkách v peci. Naplň můžeme měnit libovolně podle chuti, výborný je se sušenými rajčaty, olivami, pečenými paprikami, nivou a jinými výraznými sýry a čerstvými bylinkami. Ode dnešního dne se zařadil do seznamu nej večeří naší rodiny. Já vsadila na u nás naprosto zbožňovaný špenát a mozzarellu.




Těsto:
250 g hladká mouka
180 ml voda
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 kávová lžička soli
2 kávové lžičky sušeného droždí
Náplň:
250g sekaný mražený špenát
150 g mozzarella
1ks rajče
2 stroužky česneku
sůl - dle chuti
tymián - 1 větvička
olivový olej- dle potřeby
Těsto si nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba - program Příprava těsta. Pokud pekárnu nemáme postupujeme takto: droždí rozpustit v trošce vlažné vody,přidat olej,zbytek vody, mouku se solí, hněteme tak dlouho až vznikne hladké,hedvábné a pružné těsto. Necháme vykynut v olejem vymazané míse asi 1 až 1 1/2 hodiny.Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a ty vytvarujeme do bochánků a necháme asi 10 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Na kapce oleje orestujeme nadrobno nasekaný česnek, přidáme povolený špenát , osolíme a prohřejeme. Necháme zchladnout. Z každého bochánku vyválíme placku zhruba o průměru 25 cm. Jednu položíme na plech vyložený pečícím papírem. Na placku rozložíme ochucený špenát, na plátky nakrájenou mozzarellu a na plátky nakrájené rajče a náplň překryjeme druhou plackou. Kraje stlačíme k sobě. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi cca 30 minut. Na povrchu těsta vytvoříme důlky asi 1 cm hluboké, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme tymiánem.
Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme olivovým olejem a servírujeme nejlépe ještě teplý.
Doba přípravy: více jak 90 minut
Počet porcí : 2

1 komentář: