...uvařeno s láskou

...uvařeno s láskou

KUŘECÍ JÁTRA S HRUŠKOU DUŠENOU NA ČERNÉM PIVU A HEDVÁBNOU BRAMBOROVOU KAŠÍ



Játra? Buď je milujete, nebo nesnášíte ( většinou díky školním jídelnám a jejich podivných omáček z nich). Já patřím do té první kategorie, nejraději jsem je měla jen orestované se spoustou cibule. Do té doby než jsem při listování časopisem Gurmet narazila na tento recept a hned si byla jistá, že dám šanci i jiné kombinaci. Recept jsem si trochu poupravila a tady je výsledek.
Nutno podotknout , že měl velký úspěch nejen u maminky, ale i u tatínka.


Na játra:
500 g kuřecí játra
2 ks hruška
200 ml černé pivo
6 ks hřebíček
2 lžíce másla1 lžíce třtinový cukr
1 jarní cibulka
sůl - dle chuti
řepkový olej - dle potřeby
čerstvý tymián - na ozdobu

Na bramborovou kaši:
1 kg brambor
200 ml mléka
50 ml smetany 30%
80 g másla
sůl - dle chuti
Brambory si oloupeme nakrájíme na menší kousky, zalejeme vodou, osolíme a uvaříme asi 20 minut doměkka. Vodu slijeme. Ideálně ručním šlehačem uvařené horké brambory krátce rozmixujeme spolu s máslem. Po částech přidáme teplé mléko, smetanu a vyšleháme v hladkou kaši. Dosolíme dle chuti.
Hrušky oloupeme,vykrojíme jadřince a nakrájíme na plátky. Na pánvičce si rozehřejeme máslo, přidáme hrušky, cukr, hřebíček a po chvilce zalejeme pivem. Na mírném plameni dusíme než hrušky změknou a tekutina se zredukuje na hustší omáčku.
Očištěná a případně ještě rozkrájená játra osmahneme na oleji, přidáme nasekanou cibulku a restujeme doměkka, osolíme.
Podáváme s bramborovou kaší a játra zalejeme omáčkou s hruškami. Ozdobíme lístky tymiánu.
Doba přípravy : 45 minut
Počet porcí : 4

Žádné komentáře:

Okomentovat