Už dlouho mě lákalo vyzkoušet moučník z mrkvového těsta, a když jsem na Top receptech zahlédla mrkvový koláč s tvarohem, bylo okamžitě jasné co bude naše nedělní snídaně. Recept jsem si trochu poupravila- hlavně ubrala množství cukru a polohrubou mouku vyměnila za špaldovou celozrnnou.
Ingredience na těsto: | |
máslo | 250 g |
špaldová celozrnná mouka | 30 dkg |
hladká mouka | 30 dkg |
cukr moučka | 15 dkg |
kypřící prášek do pečiva | 1 ks |
mrkev | 25 dkg |
citronová šťáva | 1 lžíce |
žloutky | 2 ks |
Náplň: | |
tvaroh | 50 dkg |
vanilkový cukr | 1 ks |
cukr moučka | 50 g |
žloutky | 2 ks |
bílky | 4 ks |
Mrkev si nastrouháme najemno. Smícháme se zbytkem surovin a necháme chvilku ( cca 2 hodiny) uležet v chladu.
Náplň si připravíme smícháním tvarohu s cukrem a žloutky, nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků - do kterých jsem přidala vanilkový cukr.
Těsto si rozdělíme na dva díly,které rozválíme na zhruba 4 mm pláty. Přeneseme na plech - já mám velikost zhruba 25x38 cm, vyložený pečícím papírem.
Naneseme tvarohovou náplň,kterou rovnoměrně rozetřeme. přiklopíme druhým plátem. Pečeme při 180 stupních cca 40 minut.
Poté necháme vychladnout. Studený moučník nakrájíme na kousky cca. 8x8 cm a servírujeme posypaný moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Podrobné info:Náplň si připravíme smícháním tvarohu s cukrem a žloutky, nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků - do kterých jsem přidala vanilkový cukr.
Těsto si rozdělíme na dva díly,které rozválíme na zhruba 4 mm pláty. Přeneseme na plech - já mám velikost zhruba 25x38 cm, vyložený pečícím papírem.
Naneseme tvarohovou náplň,kterou rovnoměrně rozetřeme. přiklopíme druhým plátem. Pečeme při 180 stupních cca 40 minut.
Poté necháme vychladnout. Studený moučník nakrájíme na kousky cca. 8x8 cm a servírujeme posypaný moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min
Ten může být dobrý, vyzkouším ho, děkuji.
OdpovědětVymazatDěkuji za tip, musím vyzkoušet. Úplně se mi sbíhají sliny! :-)
OdpovědětVymazatVypadá opravdu moc dobře. Zkusím, jen co budu mít čas. Mám jen malou radu, smím-li. Vidím, že dbáte na zdravější stravování. Proto doporučuji místo cukru použít přírodní cukr ze zkvašeného ovoce Erythritol, který má skoro nebo úplně 0 kcal. Na chuti to nepoznáte, není to jako stevia, která "lehá" na jazyk a osobně ji nesnáším. Můžete ho používat úplně všude kromě kynutého těsta, to by se s ním nepovedlo. Dá se koupit už od 135 kč za kilo, proto je třeba hledat na netu obchod. Někde ho totiž mají i přes 300 kč za kilo. Nevím, jestli bych tu mohla zmíněný obchod jmenovat, tak to raději nedělám, ale najdete ho.
OdpovědětVymazatMyslím, že můžete ☺️
VymazatVyskusala som - nemastny,neslany,nesladky,nijaky.Dokonca zanikla aj chut tvarohu,ktory bol pred pecenim skvely. Mozno tym,ktori dbaju na svoju postavicku sa kolac pacit bude,u mna vsak 0bodov
OdpovědětVymazatJá dala pravou vanilku do těsta a citronovou kůru z celého Bio citrónu to samé do tvarohu a chuť je top. Chce to víc ochutit tvaroh 😉
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle, určitě vyzkouším 😋
OdpovědětVymazat