...uvařeno s láskou

...uvařeno s láskou

VELIKONOČNÍ PERNÍKOVÉ VEJCE



 Perníkové vejce můžete naplnit drobnými hračkami nebo sladkostmi a hned máte krásnou výslužku pro koledníky. Já už je peču na Velikonoce roky. Myslím, že ani formičky už není problém dnes kdekoliv sehnat. Zdobení je čistě na Vaší fantazii.



400 g hladká mouka
120 g cukr moučka
2 vejce
60 g máslo
2 lžíce med
1 ks kypřící prášek do pečiva
2 lžičky perníkové koření
1 lžička kakao
na vymazání forem:
ghi- dle potřeby
cukrová poleva:
1 bílek
160 g cukr moučka
pár kapek citronové šťávy
gelové potravinářské barvivo
různé cukrové ozdoby
Máslo si rozpustíme, přidáme med, cukr, vejce,kakao, koření a mouku s kypřícím práškem - vytvoříme těsto, které necháme nejlépe jeden den uležet.
Formy na vajíčka rozložíme na plech vydutou částí a vymažeme tukem ( já použila ghi). Těsto vyválíme na asi 3 mm silný plát, vykrojíme vejce a rozložíme na formičky z vnějších stran.Těsto nedáváme až k lemu formiček, ale asi 1 cm od nich- těsto pečením nabude.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Ještě za tepla zlehka oddělíme od formiček. Zchladlé poloviny vajec na spodní straně opatrně zarovnáme malým struhadlem.
Připravíme si polevu vyšleháním bílku s cukrem a citronovou šťávou. nakonec vmícháme potravinářské barvivo - já použila gelové (stačí pár kapek).
Na zarovnané okraje perníkových vajec naneseme cukrářským kornoutkem polevu a vždy dvě poloviny slepíme k sobě. vrchní části vajíček zdobíme dle libosti a fantazie.
Doba přípravy: více jak 90 minut
Počet porcí: cca 12 menších vajíček




Žádné komentáře:

Okomentovat