Můj další tip na teplou večeři je tento koláč s kysaným zelím, které si poslední dobou oblíbil hlavně můj muž.
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminů, především vitaminu C. To je v zimě a období chřipek ideální k posílení imunity. Doplní však i hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník. Nejlepší je samozřejmě domácí, ale pokud nemáte možnost si ho vyrobit, sledujte aspoň složení - mělo by obsahovat jen zelí, sůl, kmín. Hlavně žádné konzervanty či jiné přidané látky. Účinné látky se ničí také pasterizací.
A teď už k samotnému receptu.
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminů, především vitaminu C. To je v zimě a období chřipek ideální k posílení imunity. Doplní však i hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník. Nejlepší je samozřejmě domácí, ale pokud nemáte možnost si ho vyrobit, sledujte aspoň složení - mělo by obsahovat jen zelí, sůl, kmín. Hlavně žádné konzervanty či jiné přidané látky. Účinné látky se ničí také pasterizací.
A teď už k samotnému receptu.
| kuskus | 250 g |
| kuřecí vývar | 0,5 l |
| kysané bílé zelí | 250 g |
| šunka od kosti | 150 g |
| 45% eidam | 200 g |
| jarní cibulka | 1/2 svazku |
| vejce | 5 ks |
| sezamová semínka | 2 hrsti |
| olej | dle potřeby |
Vývar přivedeme do varu, kuskus propláchneme vodou a zalijeme vařícím vývarem. Necháme přikryté asi 10 minut odstát. Cibulku si nasekáme najemno a orestujeme ji na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, znovu orestujeme a nakonec přidáme vodou propláchnuté kysané zelí. Necháme prohřát. Hotovou směs vmícháme do kuskusu, necháme lehce zchladnout, přidáme vejce, znovu promícháme a nalijeme na plech o velikosti cca 40x25 cm vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních. Těsně před koncem navrstvíme plátky sýra, posypeme sezamovými semínky a necháme sýr zapéct.
Koláč je vynikající teplý i studený.
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Žádné komentáře:
Okomentovat