...uvařeno s láskou
MENU
- Bezmasé (16)
- Dorty (8)
- Hamburgery (3)
- Hlavní chody (18)
- Hovězí maso (1)
- Jedlé dárky (1)
- Kuřecí maso (4)
- Kvásek (6)
- Luštěniny (2)
- Nakládaná zelenina (1)
- Nápoje (4)
- Pečivo (12)
- Polévky (2)
- Pomazánky (2)
- Ryby (1)
- saláty (1)
- Sladké (45)
- Slané koláče (6)
- Snídaně (14)
- Vánoce (2)
- Večeře (17)
- Velikonoce (4)
KVÁSKOVÉ ŠPALDOVÉ BUCHTY
Propadla jsem kouzlu jménem kvásek. Stala se z toho regulérní závislost a proto byla jen otázka času kdy od pečení chleba přejdu k pečení sladkého. Tento recept vlastně vznikl počátečním omylem kdy jsem si rozkvasila pšeničný kvásek žitnou moukou. Řešení byli dvě- upéct chleba a nebo to risknout a zkusit kynuté buchty. Já zariskovala a vyplatilo se. Buchty jsou nádherně nadýchané a mizí s plechu kosmickou rychlostí.
A já už teď vím, že se nikdy nevrátím ke kvasnicím. Myslím, že ten kdo peče kváskové pečivo mě jistě pochopí :-) .
Rozkvas:
1 lžíce kvásku
200 g žitná mouka
200 g voda
Finální těsto:
500g špaldová mouka 630 Lídl
120 g třtinový cukr
2 ks žloutek
160 ml mléko
150 g máslo
špetka himalájská sůl
Náplň:
300 g švestková povidla
Nejdříve se připravíme rozkvas smícháním kvásku s moukou a vodou v husté těsto. Necháme prokvasit při pokojové teplotě cca 12 hodin.
Finální těsto jsem si nechala vymíchat pekárnou na chleba- mléko s máslem lehce ohřála,přidala cukr,žloutky, rozkvas a mouku se solí. Pekárnu po vymíchaní těsta vypnula a těsto nechala zhruba dvě hodiny kynout při pokojové teplotě. Poté naplnila buchty povidlím a dala na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným odstupem a každou buchtu potřela olejem, aby těsto při kynutí "nevysychalo" . Buchty mi kynuli další dvě hodiny, asi dvacet minut před pečením jsem si rozehřála troubu na 180 stupňů. Péct zhruba 20 minut dozlatova, po vytažení opět potřít olejem a pocukrovat.
Počet porcí : 30 ks
Doba přípravy: více jak 90 minut
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Tak že se jdu pochlubit, že jsem je zvládla na jedničku. Plnila jsem nutelou, marmeládou, povidly a mákem. Nestačily vychladnout, ta moje rodinka se na to vrhla. Opravdu jsou moc dobré a určitě budu opakovat. Docela jsem se obávala, že budou tužší, nebyly, a krásně voněly.
OdpovědětVymazatSuper,jsem moc ráda - přiznám se že s kváskem peču teprve od února a vlastně se sama učím s ním pracovat.
VymazatTak ty jsou úžasné! Nalákala mně na ně Barča, v pondělí jdu do nich :-) (y)
OdpovědětVymazatZdravím, chcem sa spýtať, akú Žitnú múku ste použili? Celozrnnú, chlebovú...? Ďakujem. Alena
OdpovědětVymazatJá jsem použila žitnou celozrnnou.
Vymazat