Netradiční beránek z kynutého těsta je naší další dlouholetou velikonoční tradicí. Ze zbytku těsta vytvoříme zajíčky, kterým bříška a hlavičky naplníme- já letos plnila povidlím , ale samozřejmě druh náplně je na Vás.
400 g hladká špaldová mouka
50 g třitinový cukr
1 kostka droždí (42 g)
200 ml mléko
150 ml olej
2 ks žloutek
špetka sůl
50 g třitinový cukr
1 kostka droždí (42 g)
200 ml mléko
150 ml olej
2 ks žloutek
špetka sůl
olej - na potření těsta
mandle plátky- dle potřeby
povídlí
mandle plátky- dle potřeby
povídlí
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout.Zbytek mouky, cukr a sůl smícháme v míse nasucho. Přidáme žloutky, zbylé mléko, olej a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta vytvoříme beránka - z malých bochníčků dle fotografie. Na králíčka si oddělíme vždy dva větší kousky a naplníme je povidlím , dotvoříme ouška, nožičky a ocásek
Necháme ještě chvilku nakynout, potřeme olejem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
Z vykynutého těsta vytvoříme beránka - z malých bochníčků dle fotografie. Na králíčka si oddělíme vždy dva větší kousky a naplníme je povidlím , dotvoříme ouška, nožičky a ocásek
Necháme ještě chvilku nakynout, potřeme olejem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
Doba přípravy: více jak 90 minut
Počet porcí : cca 5 ks dle velikosti zvířátek
Počet porcí : cca 5 ks dle velikosti zvířátek
Žádné komentáře:
Okomentovat