...uvařeno s láskou

...uvařeno s láskou

CVRČKŮV KVÁSKOVÝ CHLÉB




Traktor mánie našeho benjamínka se prostě musela nutně přenést i na chléb :-)



Roskvas:
150 g žitná chlebová mouka
150 g voda
2 lžíce žitného kvásku

Těsto:
rozkvas
300 g voda
250 g pšeničná chlebová mouka
250 g špaldová mouka 1050 Lídl
60 g zakysaná smetana 15%
12 g himalajská sůl

Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s vodou (pokojová teplota) a moukou. Mísu nejlépe skleněnou nebo plastovou zakryjeme igelitem a necháme cca 12 hodin rozkvasit. Kvas by měl zdvojnásobit svůj objem a na pohled bublinkovat. Do rozkvasu přidáme vodu, mouku, zakysanou smetanu a sůl. Zamícháme a necháme asi hodinu odležet. Poté si těsto vyklopíme na vál a prohněteme v hladké těsto, pokud se nám lepí lehce podsypeme moukou.Vytvarujeme požadovaný tvar a vložíme do ošatky,přikryjeme opět igelitem a necháme zhruba 2 -3 hodiny kynout při pokojové teplotě. Nebo využijeme lednicové kynutí , kdy ideální čas je cca 12 hodin. Lednicové kynutí má výhodu lepšího načasování pečení a do ztuhlého těsta se lepé vyřezává vzor.
Troubu i plech, na kterém budeme chléb péct, si rozpálíme na 250 stupňů . Asi pět minut před vložením chleba do trouby na dno vkládám vyšší starší plech na vodu.
Těsto z ošatky vyklopíme na pečící papír- já pod něj používám kuchyňské prkénko,ale existují i speciální lopaty na vkládání chleba do trouby. Otevřeme troubu a chlébo přemístíme na rozpálený plech, do spodního plechu nalejeme cca 2 dcl vřelé vody a ihned zavřeme. Po zhruba deseti minutách plech z vodou vytáhneme a troubu ztlumíme na 180 - 200 stupňů. Chléb peču asi 45 minut, řídím se barvou kůrky. Po vytažení z trouby ihned chléb vyklopím na mřížku, kde chladne zhruba dvě hodiny.
Z této dávky získáte zhruba 1100 g chléb.
Recept je inspirován jogurtovým chlebem Gabči Hradecké.





1 komentář: