...uvařeno s láskou

...uvařeno s láskou

BAGELY S KUŘECÍM MASEM


Bagel mě lákalo vyzkoušet už dlouho. Poprvé jsem tohle pečivo zaregistrovala u Lady na jejím blogu Simply food. Pak ho objevila ve své úžasné knize o pečivu. Trvalo to sice pár měsíců než jsem sebrala odvahu se do nich pustit , ale výsledek mě mile překvapil.
Toto bílé pečivo ve tvaru kroužků bylo prý kdysi každodenním chlebem východoevropských Židů. Dnes je typické pro New York a klasickou snídani s bagely a žervé. Před pečením se bagely ponoří do vroucí vody a díky tomu jsou na povrchu pružné a pevné, měkké uvnitř.
Tohle je moje upravená verze z knihy Chléb.

Bagely:
500 g špaldová mouka typ 1050 Lídl
350 ml voda
7 g sušené droždí
1 a 1/2 lžíce třtinový cukr
1 a 1/2 lžičky sůl
sezamová semínka - dle potřeby

Náplň:
500 g grilovaného kuřecího masa
250 g tvaroh
1 hrst pažitka
sůl - dle chuti
zelenina na ozdobu - dle chuti

Těsto si buď jako já necháte vymíchat a vykynout pekárnou na chleba. A nebo postupujete následovně - droždí a cukr si smícháme s cca 100 ml vlažné vody. Do velké mísy dáme mouku se solí a do středu uděláme důlek, do kterého přilijeme ve vodě rozpuštěné droždí s cukrem. Přidáme vodu tak, aby vzniklo pevné, vlhké těsto. Hněteme asi 10 minut, dokud nevypracujeme hladké pružné těsto. Těsto necháme asi 1 hodinu nakynout. Po té ho nakrájíme na osm kousků a z každého vytvarujeme do tvaru koule, z té vytvarujeme kroužek a do středu zapíchneme pomoučněný prst, krouživým pohybem otvor zvětšíme. Vařením a pečením těsto nabude, proto vytvořte díru dostatečně velkou. Bagely přendáme na pečícím papírem vyložený plech a necháme  asi 15 minut nakynout. Ve větším  hrnci si přivedeme do varu vodu, teplotu snížíme tak, aby voda jen mírně vřela. Děrovanou naběračkou opatrně pokládáme bagely (vždy dva kusy) do vody a vaříme asi 2 minuty, pak obrátíme a zase dvě minuty. Okapané bagely přeneseme zpět na plech s dostatečným rozestupem, posypeme sezamovými semínky a pečeme v předehřáté troubě dozlatova cca 20 minut. necháme vychladnout.
Poté podélně rozřízneme a naplníme tvarohem ochuceným nasekanou pažitkou a solí, grilovanými kousky kuřete a zeleninou.

Doba přípravy: více jak 90 minut
Počet porcí : 8







Žádné komentáře:

Okomentovat